2015 m. vasario 24 d., antradienis

Kuskusas su vištiena ir karamelizuotais svogūnais

Couscous Tfaya

Pirmą kartą šį patiekalą paragavau Maroke, pas savo uošvienę. LABAI patiko. Grįžus namo, labai norėjosi ir vėl jo pasmaguriauti. Puoliau ieškoti internete ir atradau! Viename mėgstamiausių mano svetainių www.cookingwithalia.com   Naudoju būtent jos receptą, nei pridėsi, nei atimsi, tiesiog tobula <3 




Taigi, mums reikės (4 asmenims) :

Karamelizuotiems svogūnams Tfaya:
  1kg svo
  1/4 stiklinės razinų ( valandą išmirkytų vandenyje )
  2 valg. š. sviesto
  2 valg. š. cukraus
  60 ml vandens
  Prieskoniai: 1 arb. š. druskos, 1/4 arb. š. juodųjų pipirų, 1 arb. š. imbiero miltelių, 1 arb. š. ciberžolės miltelių, 1/2 valg. š. cinamono    
                          
  Vištienai:
  1,5 kg vištų šlaunų
  1 mažas svogūnas (smulkiai pjaustytas)
  mažas rišulėlis petražolių ir kalendros
  2 valg. š. alyvuogių aliejaus
  Prieskoniai: 1/2 arb. š. druskos, 1/4 arb. š. juodųjų pipirų, 1 arb. š. imbiero miltelių,1/4 arb. š. ciberžolės miltelių, žiupsnelis safrano (jei neturit, nieko tokio) ir1 cinamono lazdelė
  220ml vandens
  200g avinžirnių (mirkytų per naktį) arba skardinėlė vakuotų.

Kuskusui:  
   280g kuskuso kruopų
   2 arb. š. augalinio aliejaus
   1/2 arb. š. druskos
   200 ml vandens



PARUOŠIMAS: Pradėsime nuo svogūnų (Tfaya) gaminimo, nes jie virs gan ilgai.


Taigi, pirmiausia užmerkiame razinas karštame vandenyje. Naudosime jas vėliau. Pjaustome svogūnus, perpjauname per pusę ir pjaustome plonomis riekutėmis .Dedame tiesiai į puodą, kuriame virsime. Sudėkime 2 valg. š. sviesto, visus reikiamus prieskonius svogūnams, supilame vandenį. Viską išmaišykite. Uždenkite puodą dangčiu ir virkite ant silpnos vidutinės ugnies apie 45 min. Nepamirškite karts nuo karto pamaišyti. Po 45min sudėkite nusausintas razinas ir cukrų. Gerai išmaišykite ir virkite su pusiau uždengtu dangčiu ant silpnos vidutinės ugnies apie 20 min, kol svogūnai susikaramelizuos. Tuo metu vis pamaišykite. Kaip suprasti, ar svogūnai paruošti? Svogūnai ir razinos įgaus rudą spalvą ir mirks tirštame padaže. Skanumėlis...

Ruošiame vištieną ir kuskusą

Kuskusas ruošiamas specialiame puode, kurį sudaro dvi dalys, bet jei jūs tokio neturite, nebėda. Paruoškite jį taip, kaip parašyta ant jūsų turimo kuskuso pakuotės, o vištieną virkite paprastame puode, pagal instrukcijas, kurias išvardysiu. Puodas atrodo šitaip


   Taigi pradedam. Pirmiausia, sudedame į puodą porą šaukštų alyvuogių aliejaus, vištieną, susmulkintą svogūną, rišulėlį šviežių petražolių ir kalendros, bei prieskonius, skirtus vištienai. Jei naudojate per naktį mirkytus avinžirnius, tai sudėkite ir juos. Jei naudojate koncervuotus, palikite pabaigai. Viską išmaišykite. Pakepinkite viską apie 5min. 
   Tuo metu ruošiame kuskusą (primenu, jei gaminate su tuo spec duodu,o jei ne, ruoškite kuskusą kaip nurodyta ant pakelio). Taigi, sudėkime 280gr kuskuso į didelį dubenį. Įdėkite pusę arb. š, druskos ir 2 arb. š, augalinio aliejaus. Gerai išmaišykite rankomis trindami tarp pirštų. Supilkite pusę vandens , skirto kuskusui, ir vėl išmaišykite. Leiskite pastovėti kelias minutes ir sudėkite į skylėtą, viršutinę, kuskuso puodo dalį.
    Po 5min į vištieną supilkite stiklinę vandens. Palaukite, kol užvirs ir tada uždėkite viršutinę puodo dalį su kuskusu, uždenkite dangčiu ir leiskite garintis apie 15min., kol per kuskusą ims skverbtis garai.
    Patikrinkite, garai puikiai kyla per kuskusą, vadinasi laikas veikti toliau. Nuimkite kuskusą nuo vištienos, suberkite atgal į dubenį, kuriame maišėte jį. Supilkite kitą pusę vandens. Vėl gerai išmaišykite. Geriau darykite tai su mediniu šaukštu,nes LABAI karšta, nors šiaurės afrikietės maišo rankomis, ech ta patirtis. Leiskite pastovėti. Taip pat patikrinkite vištieną, jei matote, kad vandens labai mažai, papildikite. Sudėkite kusuką atgal į sietą ir grąžinkite virš vištienos ir uždenkite. Po maždaug 10min garai vėl turėtų veržtis per kuskusą. Jis paruoštas.Supilkite kuskusą atgal į dubenį, įdėkite šaukštelį sviesto (arba smen, jei turite) ir vėl išmaišykite. Kuskusas paruoštas patiekti. 
    Pažiūrėkite, ar vištiena išvirusi. Jei beveik gerai, tada sudėkite konc. avinžirnius, jei juos naudojate, ir pavirkite dar 5min.


TAIGI, FINALAS, SERVIRUOJAME KUSKUSĄ

Į lėkštę pirmiausia dedame kuskuso kruopas, išskirtome į ratą, viduryje paliekame tuščios vietos. Aplaistome šiek tiek sultinio nuo vištienos. Į vidurį dedame vištieną, apipilame aplinkui avinžirniais. Ant vištienos dedame karamelizuotus svogūnus. Papuošiame virtu kiaušiniu. Taip pat galite dar papuošti skrudintais migdolais.

Skanaus <3

Suprantantiems angliškai, nuoroda į Alios puslapį Youtube, video šio recepto. 

Couscous from Alia


5 komentarai:

  1. Nuostabus receptas! Labai labai ačiū !🌺🌺🌺

    AtsakytiPanaikinti
  2. pradejau gaminti - asaros upeliais bega :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. hahaha, geri svogunai :) Nuluptus svogunus galima palaikyti vandenyje, taip jie siek tiek praranda astruma

      Panaikinti
    2. Laikiau vandenyje, bet nepadeda, as net cesnakus ar svogunu laiskus pjaustydama zliumbiu, tai ka ten svogunai :D

      Panaikinti