2015 m. gegužės 7 d., ketvirtadienis

Rišta (Rechta)

Sveiki, norėčiau pasidalinti vienu iš receptų, kurį išmokau iš savo anytos Alžyre.
Rišta - labai plonyčiai, ilgi naminiai makaronai, patiekiami su vištienos troškiniu. Jis labai populiarus Alžyre (sostinėje), be galo mėgstamas patiekalas mūsų šeimoje. Troškinys yra labai skanus, tirštas padažiukas. Mano vaikai jį labai mėgsta.

Makaronus aš esu parsivežusi iš Alžyro, ir užsišaldžiusi. Galima juos pasigaminti ir patiems, Esu ne kartą dariusi, tačiau tam reikalinga makaronų mašina. Ir pats gamybos procesas yra ilgas ir varginantis. Dėl to daug geriau nusipirkti jau paruoštus.
Taigi,didžiuojuosi galėdama pasidalinti su jumis šiuo receptu.

4 - 5 dideli svogūnai
druskos pagal skonį
1/2 arb. š. cinamono
1/2 valg. š. Ras el Hanout
juodųjų pipirų pagal skonį
višta, padalinta gabaliukais
baltasis ridikas, nuluptas ir supjaustytas griežinėliais
2 nedidelės cukinijos, nuluptos ir supjaustytos griežinėliais
1 kg Rištos naminių makaronų

saujos avinžirnių, mirkytų per naktį
Aliejaus
Sviesto 


Supjaustome svogūnus plonais griežinėliais. Dedam juos į puodą, beriame druskos, cinamono, juodųjų pipirų, ras el hanout. Pilame 4 didelius šaukštus aliejaus ir 2 valg. š. sviesto. Įpilame truputį vandens ir troškiname, vis pamaišome, kad neprisviltų. Jei reikia, papildome vandens. Troškiname tol, kol svogūnai tampa koše. Įpilame 1 litrą vandens ir viską sutriname blenderiu. Sudedame avinžirnius, vištos gabaliukus ir jei reikia užpilame dar vandens.Vanduo turi paslėpti vištos gabaliukus. Viską troškiname toliau.

Makaronus ruošiame kaip kuskusą.Į makaronus pilame porą šaukštų aliejaus, beriame druską, gerai išmaišome ir tarp pirštų atskiriame makaronus. Troškintuvą išsitepame sviestu ir į jį sudedame makaronus. Statome troškintuvą ant troškinio, leidžiame garams prasiveržti, pagariname penkias minutes ir nukeliame. Išmaišome. 

Į troškinį dedame baltąjį ridiką.

Stiklinėje išmaišome vieną dalį aliejaus su trimis dalimis vandens. Jį pamažu supilame į makaronus ir gerai išmaišome. Dedam atgal į troškintuvą ir atgal ant troškinio. Pagariname dar kokias 10-15 min. Nukeliame. Dabar jau pasiruošiame stiklinę vandens, sumaišyto su padažu nuo vištienos, pusę su puse. Jį, po truputį maišydami makaronus, supilame ant jų ir gerai išmaišome, praskiriame sulipusius makaronus. Dedame atgal ant į garų puodo viršutinę dalį.

Dedame į troškinį cukinijas.

Makaronų puodą dedame atgal ant garų. Ir gariname kokį 10 minučių, arba kol makaronai tampa minkšti.
Kai iš puodo išimame makaronus, permaišome juos su šaukštu sviesto.

Troškinį troškiname,kol daržovės tampa minkštos, višta minkšta, pervirusi.

Tiekimas:makaronai ir padažas ant viršaus- nuostabus skonis :)
Skanaus

Receptu pasidalino Agnė

2 komentarai:

  1. Sveiki, kažkaip buvau pražiūrėjusi šį tinklaraštį, ir labai nudžiugau, kai aptikau :) Mažokai Lietuvoje žinoma apie Šiaurės Afrikos virtuvę, o ji puiki - deja, sprendžiu ne iš praktikos, o iš knyginių šaltinių ir tų receptų, kuriuos išbandžiau. Ir rechtą, ir tlitli, ir kai kuriuos troškinius namuose gaminau daug kartų, ir visuomet su pasisekimu. Makaronus pasigaminu namie (turiu mašinėlę), garinu paprasčiausiame garpuodyje. Vietoje ridiko kai kada naudoju kaliaropes. Super. Smagu, kad dalinatės :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveika, Kristina. Labai gera girdėti, kad turiu skaitytojų ir gamintojų. Tikiuosi,kad ir toliau gaminsite ir džiaugsitės šiaurės Afrikos virtuvės patiekalais <3

      Panaikinti