Dalinuosi su jumis, mielieji, savo vienu iš mėgstamiausių patiekalų, kurio negalėčiau priskirti tam tikrai šaliai.Tiek marokiečiai, tiek alžyriečiai jį gamina.Šiam patiekalui unikalumo priduoda koncervuotos citrinos aromatas ir
alyvuogės, kurių plantacijomis gali didžiuotis šiaurės Afrika.
Šį patiekalą pirmą kartą paragavau svečiuodamasi uošvijoje, Alžyre. Iki to laiko alyvuogių nemėgau, man tai buvo
visiškai nereikalingas produktas virtuvės lentynose, bet labai greitai ši nuomonė pasikeitė...
Taigi 6 asmenims mums prireiks:
2 vid. dydžio vištų (su odele)
2 didelių svogūnų (smulkiai supjaustytų)
1 nedidelio kuokštelio kalendros ir
petražolės (smulkiai sukapotos)
2 česnako skiltelės (sutraiškytos)
4 valg. Š. alyvuogių aliejaus
1 valg. Š. sviesto arba smen (arba dar vadinamas ghee -skaidrintas sviestas )
Prieskoniai:
1 arb. Š. malto kumino
1 arb. Š. čili miltelių (galima ir nedėti)
1 arb. Š. imbiero miltelių
1 arb. Š. baltų maltų pipirų
½ arb. Š. ciberžolės
¼ arb. Š. malto safrano arba keletas jo
plaukelių
Druskos pagal skonį (nepadauginkit)
1 sūdyta citrina
Žaliu alyvuogių be kauliukų
Priedas, kuris mano manymu tiesiog būtinas,
tai keptos aliejuje bulvės.
Štai kaip atrodo sūdytos citrinos (ang. preserved lemons)
Pirmiausiai pasiruošiame alyvuoges, jas
porą kartų nuverdame, pakeičiant vandenį, kad nesijaustų stiprus sūrumas.
Imame didelį puodą storu dugnu ir į jį pilam alyvuogių aliejų, sudedam smulkintus svogūnus, traiškytą česnaką,kapotas petražoles bei kalendrą. Tada beriam visus prieskonius, viską gerai permaišom ir pakepinam ant nedidelės ugnies (atsargiai, prieskoniai
greitai svyla).
Vištas nuplaunam ir perpjaunam per
pusę,sudedam į svogūnų ir prieskonių mišinį, viską gerai sumaišom ir pakaitinam
apie porą min. Užpilam verdančiu vandeniu taip, kad višta būtų apsemta, bet ir "neplauktų". Verdam ant vidutinės ugnies, kol vištiena jau pradės kristi
nuo kaulų.
Išvirus vištai atsargiai išimame iš puodo
kiaurasąmčiu ir dedam į sviestu arba smen išteptą skardą ar kepimo indą. Aptepame juo ir pačią vištą, kišam į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepam , kol gražiai paruduos.
Į skystį, kur troškinosi višta, dedam
nuvirtas bei nusausintas alyvuoges, perpjautą pusiau koncervuotą citriną,
likusį sviesta arba smen, ir verdam, kol padažas šiek tiek sutirštės.(virti reikia be dangčio, kad skystis šiek tiek nugaruotų ir tada padažas sutirštės)
Šį patiekalą patiekiam su keptomis bulvėmis,
Alžyre jas vadina “batata makalija”. Tai paprasčiausiai plonais griežinėliais
supjaustytos bulvės ir iškeptos aliejuje.
Jomis išklojame norimo indo dugną (geriausia būtų lekštė, su išgaubimu į vidų, kaip gili lėkštė sriubai, bet didesnė), pilam
alyvuogių troškinį ir ant viršaus dedam apskrudusią vištieną. Skanaujame vieną arba su balta duona (Bagette) dažydami ją į padažą.
Dar pridursiu, kad šiaurės Afrikos šalyse, dažniausiai šeima valgo iš vienos lėkštės. SKANAUS!
Siandien pasigaminau ir as sita patiekala, nuostabus!
AtsakytiPanaikintiSmagu girdet, jog patiko :)))
AtsakytiPanaikintiAida, šis patiekalas yra iš mano favoritų. Ta konservuota citrina yra superinė, duodanti nuostabų skonį!
AtsakytiPanaikinti