2015 m. kovo 7 d., šeštadienis

Basbousa - egiptietiškas, alžyrietiškas saldumynas

Sveiki mielieji, taigi pristatau jums dar vieną egiptietišką gardumyną (kuris, beje, labai populiarus Alžyre) - tai basbousa. Iš kokios šalies tiksliai kilęs šis desertas, nėra aišku,nes jis gaminamas daugelyje arabų šalių. Taip pat ir Turkijoje; ir kiekviena šalis turi savo versiją, savo tradicinį receptą. Galbūt ne tik šalis, bet dar ir tos pačios šalies regionai gamina skirtingai.Taigi, pasidalinsiu su jumis egiptietišku variantu :). Nusiteikite pozityviai brangieji, nes tai yra labai lengvai gaminamas desertas ir tikrai kiekvienam iš jūsų pavyks :).

Jums reikės: 

250g puodelio smulkios semolinos
90g smulkių kokoso drožlių
220g cukraus pudros
75g miltų
200g natūralaus tiršto jogurto
200g nesūdyto sviesto
1 a.š. vanilės ekstrakto
1 a.š. kepimo miltelių
neskaldytų migdolų (papuošimui)

Sirupui reikės:
330g cukraus
250 ml vandens
1 a.š. citrinos sulčių
1 a.š. rožių vandens (aš asmeniškai jo nenaudoju, nepatinka man jo skonis, ir jis tikrai nėra būtinas)

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dubenyje sumaišykite visus produktus. Jeigu mišinys pasirodys per kietas, galima truputėlį įpilti pieno, bet greičiausiai neprireiks, mišinys neturi būti tyžtantis.
Tada imame 30cm×25cm×5cm kepimo skardą ir iškrečiame visą mišinį. Rankomis gražiai visą tešlą paskirstome po visą skardą ir suspaudžiame. Peiliu supjaustome tešlą rombais (arba kvadratais, kaip padariau aš) ir į kiekvieno rombo viduriuką įspaudžiame po migdolą. Dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame apie 35-40 min. kol gražiai paruduos.
Tuo tarpu, kol kepa, pasidarome sirupą. Supilame cukrų, vandenį ir citrinos sultis į nedidelį puodą ir užverdame. Užvirus, paverdame dar 10 min. ant silpnos ugnies, išjungiame ir jei pageidaujate, pilate rožių vandens.
Iškepus desertui, dar karštą apipilame sirupu. Neskubėkite traukti iš skardos kol karštas, leiskite visiškai atvėsti, kitaip traukiant gali byrėti.
Valgome atšalusį ,skanaus! :) KRISTINA

1 komentaras:

  1. Pabandziau. Labai lengvas ir greitas receptas. Vyras buvo suzavetas :)

    AtsakytiPanaikinti