2015 m. kovo 11 d., trečiadienis

Harira


Šią sriubą mylėjau dar iki savo šeimos sukūrimo su marokiečiu. Tai labai soti ir skani sriuba. Po tokios sriubos net antro patiekalo nebereikia. Maroke ji patiekiama su džiovintomis datulėmis, figomis ar kokiais saldžiais kepiniais. Harira dažnai verdama Ramadano metu. Suteikti jai ypatingo skonio reikalingas "smirdantis" sviestas, kurio mačiau tik Maroke, bet ir be jo ši sriuba LABAI skani. Be to reiktų pridurti, kad kiek šeimininkių, tiek hariros receptų. Skirtingose Maroko vietose ji turės šiek tiek skirtingus priedus, bet pagrindas tas pats. Harira gali būti paskaninta cinamonu. Bet aš pasidalinsiu su Jumis savo mėgstamiausiu receptu. 

12 porcijų mums reikės:

100 g žaliųjų lęšių
200 g avinžirnių, mirkytų per naktį
200 g kubeliais pjaustytos veršienos (galima naudoti ir kitą mėsą)
1-2 svogūnai
1 indelis konservuotų pomidorų (arba puodelis nuluptų, kubeliais supjaustytų pomidorų)
100 g salierų kotų, smulkiai pjaustytų
1/2 arb.š. imbiero miltelių
žiupsnelis safrano miltelių (arba 1/2 arb.š. ciberžolės)
1 valg.š. sviesto arba 1 arb.š. ghee 
druskos, pipirų pagal skonį
50 g pomidorų pastos
100 g vermicelli makaroniukų
2 l vandens + stilinė vandens
3-4 valg.š. miltų
stiklinė smulkintų šviežių petražolių ir kalendros (kartais naudoju džiovintas)
Pirmiausia sumetam į smulkintuvą (blenderį) pomidorus bei svogūnus ir viską susmulkinam. Tada į greipuodį (jei tokio neturit, nebėda, tiesiog virsite ilgiau) supilam svogūnų ir pomidorų košę, nusausintus avinžirnius, lęšius, mėsą, saliero kotus, sviestą ir prieskonius,supilame 2 l vandens, uždarykite dangtį, ir virkite, kol avinžirniai ir mėsa išvirs, apie 45 min. 

Tada pasiruoškime sriubos tirštiklį iš miltų ir stiklinės vandens. Miltus išplakite su vandeniu, kad neliktų miltų gumuliukų. 







Po 45 min atidengiame dangtį, sudedame pomidorų pastą, išmaišome ir maišydami pilame miltų mišinį. Karts nuo karto pamaišydami verdame apie 10 min. Tada suberiame vermicelli makaronus ir petražoles su kalendra. Paverdame dar apie 10 min.



 Sriubą pasigardiname citrina ir skanaujame su datulėmis, figomis, o galbūt tiesiog su duona. SKANAUS!
Aida

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą