2015 m. kovo 2 d., pirmadienis

Kabsa ryžiai

Kabsa - tai ryžiai su mėsa , patiekiami su kepintais riešutais ir razinomis. Šis patiekalas vadinamas nacionalinu Saudo Arabijos patiekalu, tačiau jį gamina ir Jordanijoje, ir Jungtinių Arabų Emiratuose, ir Palestinoje ir Egipte. Todėl ir nusprendžiau juo pasidalinti. Receptu dalinasi Nora Umm Youcef. 



 6 porcijoms reikės :



1kg avienos (su kaulu)
1 didelis svogūnas
5 skiltelės česnako
3-4 salierų kotai
1 didelė morka
šviežia kalendra
šviežios petražolės
1 šaukštelis druskos
bulionas arba vegeta, pagal pageidavimą
2-3 šaukštai kabsa prieskonių
3 puodeliai (3x250ml) basmati ryžių (baltų)
250-300 gr. migdolo riešutų
250 gr. geltonųjų didžiųjų razinų
1 šaukštas sviesto


1 šaukštas aliejaus

Pasidarykime kabsa prieskonius:

1 šaukštas - juodieji pipirai
1 šaukštas - žaliasis kardamonas
1 šaukštas - juodasis kardamonas 
1 šaukštas - gvazdikėliai
1 šaukštas - ilgosios cineržolės (angl. turmeric, curcum)
1/2 šaukšto cinamono arba cinamono lazdelė
2 šaukštai kalendros sėklų
5 lauro lapai
žiupsnelis safrano (nebūtina, nebent pageidautina)

Viską dedame į kavamalę ir smulkiai sumalame. 

Gaminame ryžius ir mėsą:

Greitpuodyje kepiname svogūnus kartu su aviena, česnaku, smulkiai pjaustytom morkom ir salieru. Silpnai pakepinus viską, dedame kabsa prieskonius, druską, pilame vandens ir galime naudoti bulioną (daržovių arba vištienos) arba tiesiog vegetą. Dedame smulkiai supjaustytą kalendrą ir petražoles, tačiau galime apsieiti ir  be jų, nes petražoles taip pat naudosime apibarstydami patiekalą pačioje pabaigoje, dėl geresnio skonio ir netgi grožio. Uždarome greitpuodį ir troškiname  avieną apie 35-40 min. iki kol mėsa pataps minkšta, nusinerianti nuo kaulo. Tada  pilame 3 puodelius nuplautų “basmati” ryžių į greitpuodį kuriame virė mėsa. Atkreipkite dėmesį, kad 1 puodeliui ryžių reikia 1.5 puodelio vandens (to skysčio, kuriame virė mėsa). Ryžius reikia virti daugiausia 10 minučių ir kas dvi minutes primažinti ugnį, kad ryžiai neprisviltų. Baigus virti, atidarome greitpuodį ir pilame viską į didelę lėkštę, apibarstome susmulkintomis petražolėmis ir kepintais migdolais su razinomis.

Paruoškime skrudintus migdolo riešutus:

Jeigu reišutai su odele, tuomet apiplame juos užvirintu vandeniu ir palaikome apie 10 minučių. Odelė turi  lengvai nusilupti nuo riešuto, tiesiog spaudžiant pirštais migdolas turi išsinerti iš skuros. Po migdolų valymo, pilame juos į keptuvę ir ant silpnos ugnies kepiname (su šaukštu sviesto) ir pastoviai maišome, kad riešutai neapdegtų. Kuomet jie įgauna karamėlės atspalvį, nustojame juos kepinti ir pilame razinas ir iš lėto maišome. Būkite atsargios, nes razinos labai greitai gali sudegti nuo karščio, dėl to šis procesas turi būti prižiūrimas ir neapleidžiamas.


Mirkome riešutus karštame vandenyje 


Nuvalome juos 


















Pakepiname keptuvėje su šaukštu sviesto















Sumaišome su razinomis













Dedame ryžius su mėsa į lėkštę














Apdedame riešutais su razinomis
ir apibarstome smulkintomis petražolėmis















Skanaus!

Dėkoju Norai Umm Youcef už receptą ir laukiu naujų <3

2 komentarai:

  1. Dėkui ir tau už darbą. Tikiuosi skaitytojos pasinaudos šiuo receptu. Labai ačiū visoms kurios prisidedate ir dalinatės įvairiais receptais .

    AtsakytiPanaikinti
  2. Lauksim tavo receptu. Ir as tikrai zadu kada daryti

    AtsakytiPanaikinti