2015 m. birželio 30 d., antradienis

Seliu (Sellou) - marokietiškas Ramadano saldumynas

Gal pradėsiu nuo pradžių. Šį saldumyną dariau ne aš, o mano draugė Giedrė, kuri mielai fotografavo ir pasidalino receptu su manimi, kad galėčiau papildyti savo internetinę receptų knygą. Didelis didelis AČIŪ už palaikymą!!! 

Seliu (sellou) yra marokietiškas saldumynas, labai maistingas, todėl dažniausiai gaminamas Ramadano mėnesio metu, kad gerai pasistiprinti. Taip pat gaminamas vestuvių šventėms ir naujagimių sutikimams, kad pagimdžiusi moteris atgautų jėgas. Dažnai seliu (sellou) pateikiamas kalniuko formos, papuoštas riešutais ir valgomas šaukštu, arba porcijomis, kaip sausainiai. 

 Reikės:

250g miltų
250g migdolų 
250g sezamo sėklų 
80gr cukraus pudros 
1 valg. š. cinamono 
1/2 arb. š. malto anyžiaus
žiupsnelio druskos  
130g sviesto 
80g tikro medaus

Miltus nuolat prižiūrint pakepinti, kol įgauna smėlio spalvą (galima orkaitėje, galima ir ant silpnos ugnies keptuvėje, nuolat maišant, nes kitaip greitai prisvils).

Migdolus nulupti, sumalti kuo smulkiau ir taip pat pakepinti. Sezamo sėklas taip pat pakepinti ir gerai sumalti.

Sviestą išlydyti ir kai jis nusistovės, nupilti skaidrų sluoksnį, kurį ir reikia naudoti. Tada jį pašildyti su medumi.

Inde sumaišyti kepintus miltus, maltus kepintus migdolus ir maltų sezamų košelę. Įdėti prieskonius, cukraus pudrą ir labai gerai viską sumaišyti. Pilti sviesto/medaus sirupą ir minkyti, kol visa masė sulimpa į vieną gabalą. Formuoti norimo dydžio "sausainiukus"
, galima ant viršaus dar uždėti po graikiško riešuto gabaliuką - ir gražu, ir sotu!

Skanaus Jums linki, Aida ir Giedrė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą