2015 m. rugpjūčio 8 d., šeštadienis

Sfiryja blydietiškai

Žinau, žinau, visi galvojate: "Ką čia reiškia?". Ogi tai reiškia, kad ši sfiryja yra kilusi iš Blydos miesto, Alžyre. Jį gamino tikra alžyrietė iš Blydos, o receptu ir nuotraukomis pasidalino mano miela BFF draugė Selma. Didelis AČIŪ Tau už receptuką. Kuo ši sfiryja skiriasi nuo prieš tai buvusios? Ši gaminama būtinai su džiovinta duona, kad išlaikytų Blydos autentiškumą. Jei įdomu, štai paspaudę sekančią nuoroda rasite šiek tiek info apie šį miestą anglų kalba.

 Ruošiami 2 skirtingi patiekalai, kuriuos valgysim kartu.

Sfiryjai paruošti reikia iš anksto susidžiovinti prancūzišką bagetą (ilgą batoną) arba paprastą lietuvišką batoną. Galima panaudoti seną, sužiedėjusį batoną. Jeigu džiovinsite orkaitėje,tai būtina džiovinti ne per karštai, kad neparuduotų,(maždaug +40 laipsnių temperatūroje), nes tada sfiryja praras savo tikrąjį skonį. Ir žinoma, jokiu būdu nenaudoti pirktinių džiuvėsėlių.

Vandenyje užmerkiam sudžiovintą duoną sulaužę gabaliukais, kad išbrinktų. Kol brinksta,  pasiruošiam vištieną.

REIKĖS:

1 višta arba vištos kulšelės (kaip kam patinka)
sauja šviežių petražolių
1 smulkiai pjaustytas svogūnas
1/2 arb. š.  juodųjų pipirų 

1/2 arb. š. imbiero miltelių
1/2 arb. š. cinamono
 1 arb. š. ciberžolės miltelių
druskos pagal skonį
3-4 šaukštai aliejaus

Viską sudedam į puodą ir porą minučių ant silpnos ugnies pakepinam uždengę dangčiu.Paskui užpilam virinto karšto vandens,kad pusiau apsemtų vištieną ir uždengę dangčiu toliau troškinam ant vidutinės ugnies.Vėliau, po maždaug 10 minučių įpilam karšto virinto vandens,kad apsemtų vištieną,bet vandens turi būti ne per daug.

Tuo metu batonas bus jau sugėręs vandenį.Išimam ir nuspaudžiam vandenį kaip galima sausiau.Įsidedam į dubenį ir sudedam:

1 kiaušinį
1/2 arb. š. cinamono
1 smulkiai pjaustytą nedidelį svogūną
šviežios petražolės
2 valg. š. lydyto sūrelio (turi būti ne per sūrus, geriausiai tinka tas trikampėliais sūris La Vache qui rit, arba bet koks kitas natūralus.)

Viską gerai išminkom.Jeigu yra didesnių batono kietų gabaliukų juos sutraiškom tarp pirštų minkant. Keptuvėje įkaitiname aliejų. Tada drėgnomis rankomis formuojame abrikosų dydžio rutuliukus ir kepame įkaitintame aliejuje. Šiek tiek lips prie rankų, tad stenkitės per ilgai nelaikyti rankose. Kepame ant vidutinės ugnies, parudavus, apverskite. Jei ugnis bus per stipri, rutuliukai apdegs, bet vidus bus neiškepęs. Sfiryja savo konsistencija primena spurgytes. Rutuliukai būna iškepę, kai perlaužus matosi korėtas vidus, jei viduje košė, reikškia dar neiškepę.

Išvirusius rutuliukus sudėti ant virtuvinio popieriaus, kad sugertų aliejaus perteklių.


Vištienai baigiant virt įdėti maždaug porą šaukštų konservuotų avinžirnių.Kadangi jie yra minkšti,tai virimo daug neprireiks.Jeigu dėti džiovintus,tada juos reikia iš vakaro užsimerkti ir iš karto virti su vištiena,pakol suminkštės.


Lėkštėje patiekiam vištieną,sudedam virtus rutuliukus ir gausiai apipilam vištienos sultiniu,kuriame ji išvirė.Prisigėrę sultinio rutuliukai tampa minkšti ir sultingi.Apibarstom šviežiom petražolėm.

Valgoma rankomis,rutuliukus pasidažant į sultinį su avinžirniais ir vištiena.
SKANAUS
Linkėjimai, Aida

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą